SÅ SKÖTER DU OM DITT ULLPLAGG


Ull är ett fantastiskt och värdefullt material som med fördel kan användas året runt. Här kan du läsa mer om hur du får ditt favoritplagg att hålla länge. Den goda nyheten,både för dig och miljön, är att det inte krävs så mycket.

 

Vädring

Ullvettregeln nummer 1 är att vädra plagget efter användning. Vädring är ofta mer effektivt än tvätt för att få bort dålig lukt. Du behöver inte tvätta ett ullplagg lika ofta som ett syntetplagg.

 

Maskintvätt

Alla Aclimas produkter kan tvättas i maskin. Några tror att ull måste handtvättas, men det stämmer inte. De flesta moderna tvättmaskiner har program för ull, fintvätt eller handtvätt och tvättar faktiskt mer skonsamt än om du gör det för hand. Viktigt – använd alltid ett tvättmedel speciellt anpassat för ull, oavsett hur stor eller liten andel ull det är i plagget. Det gäller också om du ska tvätta andra material i samma maskin. Toppfyll inte maskinen, avsluta med en snabb centrifugering.

 

Tips!

Har du inget ull-tvättmedel hemma så kan schampo fungera som reserv. Problemet med vanliga tvättmedel är att de innehåller proteas (en typ av enzym) och blekmedel. Dessutom gillar varken ditt eller fårens hår pH-värdet i tvättmedel, resultatet känner du igen: styvt, skört, torrt och dött hår.

 

Handtvätt steg för steg

Alla Aclimas plagg går fint att tvätta i maskin men ibland behöver du ändå tvätta upp för hand.

Använd alltid ull-tvättmedel, i reserv fungerar schampo eller grön såpa. Använd rikligt med vatten.

Var mjuk i händer, du ska inte vrida, gnida och dra i ullplagget. Skölj igenom plagget med tvättvattnet.

Tvätta i ljummet vatten (30-40 grader). Unvik att hälla varmt eller kallt vatten direkt på plagget.

Undvik att lyfta och hantera plagget när det är blött.

Skölj tre gånger i ljummet vatten (20-30 grader). Pressa försiktigt ur vattnet mellan sköljningarna.

Avsluta med en centrifugering i maskin om du har möjligheten. Det är skonsamt för materialet och minimerar risken att plagget ska sträckas ut.

Torka ullplagg liggande, inte hängande.

 

Undvik detta!

Lägg inte ullplagg i blöt.

Använd aldrig blekmedel eller tvättmedel med alkalisk pH.

Torktumla inte.

Torka inte plaggen i direkt solljus.

 

Fläckar

Ull blir inte så lätt nedsmutsat, men när fläckarna väl är där så sitter de ofta ordentligt. Här är våra bästa tips för att få bort fläckar.

Gör rent så snabbt det går.

Vatten är en effektiv rengöringsmetod.

Hjälper det inte med vatten så kan ett fläckborttagningsmedel för ull användas.

 

Visste du?

Rena kläder är varmare än smutsiga. Smutsiga kläder innehåller salt från vår kropp och salt leder värme, vilket leder till ett värmetapp.