Eivind Johansen: Bondpojken som förvandlade ull till guld

Eivind föddes 1920 på Krøderen i Norge. Hans mor gick bort när han endast var två år gammal och han uppfostrades av släktingar på en bondgård i närheten. Familjen var fattig och Eivind fick därför hoppa av skolan väldigt tidigt för att kunna hjälpa till hemma på gården. När han var 15 år gammal flyttade han till sin syster som bodde i Drammen. Eivind hade sparat ihop lite pengar så att han kunde gå till skolan och få ett certifikat som behövdes för att starta eget företag.

 

Startade eget som 19-åring

1939 fick han möjligheten att köpa egen tryckpress och symaskin. Denna utrustning gjorde det möjligt för Eivind att starta eget företag vid endast 19 års ålder och började sälja ullsulor. Eftersom att Eivind vuxit upp på en bondgård var det enkelt för honom att skaffa ull genom kontakter. Andra världskriget kom till Norge året efter att Eivind startat sitt företag och med kriget följde hårda tider. Efter krigets slut var det brist på det mesta och därmed fick de med produktionsutrustning möjlighet att bygga sig en bättre framtid.

 

Byggde modern ullfabrik

Trots att han saknade utbildning inom textilproduktion köpte Eivind sin första stickningsmaskin 1945 och anställde också sina första medarbetare.

Efter något år anställde han även Elsa som snart skulle bli hans fru. Tillsammans byggde de en modern fabrik och etablerade butiker som försåg människor med varma kläder i närområdet. Elsa och Eivind fick två barn tillsammans; Tone och Jan Eivind Johansen. Jan är nu VD av företaget och utbildad inom textilproduktion.

Varan finns på lager.
Varan är beställd från leverantör och leveransdatumet är bekräftat.
Obekräftat - Kontakta kundcentret på post@amentio.se för förväntat leveransdatum.
Varan måste beställas från leverantör.
Varan befinner sig på fjärrlager
Varan är beställd från leverantör, men leveransdatum är inte bekräftat.
Varorna beställs från vår leverantörs lager.
Obekräftat - Kontakta kundcentret för närmare information.